TOPUL GLOBAL AL SCUMPIRILOR SI IEFTINIRILOR LA LOCUINTE .

Două ţări afectate din plin de recesiune – SUA şi Irlanda – au consemnat în 2012 o evoluţie semnificativ mai bună faţă de anii trecuţi. 

La nivel mondial, piaţa proprietăţilor rezidenţiale dă semne de revenire. Potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă Knight Frank, Indicele Global al Preţurilor Locuinţelor (Global House Price Index) a consemnat, în medie, o creştere de 4,3% pe parcursul lui 2012. „Rezultatele pe 2012 arată că revenirea pieţelor rezidenţiale din întreaga lume – după criza financiară globală – este încă în desfăşurare. Situaţia per ansamblu este una mai bună, însă doar pe alocuri”, arată autorii raportului.

Europa trage piaţa în jos
Deşi în anumite pieţe ale lumii se simte o îmbunătăţire considerabilă faţă de anii trecuţi, această situaţie este contrabalansată de provocările continue din ţările europene. Astfel, dintre 20 de pieţe care au consemnat scăderi de preţuri anul trecut (dintr-un total de 55 monitorizate), 19 sunt localizate în Europa. Pe primul loc în clasamentul scăderilor de preţ consemnate la nivel global se situează Grecia, cu un declin de 13,2%. Aceasta este urmată de Spania, Croaţia şi Slovenia, fiecare cu un recul de 10%, 8,7% şi, respectiv, 6,7%. Scăderi considerabile au fost consemnate şi în Olanda (6,3%), Cipru (5,8%) sau Ungaria (5,7%). România se situează pe locul al optulea în clasamentul celor mai mari ieftiniri consemnate la nivel global, potrivit raportului realizat de Knight Frank, cu un minus de 5,6% (evoluţie valabilă doar pentru primele trei trimestre ale anului). Scăderi mai reduse decât în ţara noastră au fost consemnate în Bulgaria (1,4%) sau Polonia (1,5%). După un declin de 16,7% consemnat în 2011, Irlanda a avut anul trecut o evoluţie mult mai bună, cu un minus de doar 4,5%.

SUA: Cea mai mare creştere din 2006 încoace
La polul opus, Hong Kong-ul conduce detaşat în ceea ce priveşte majorările de preţuri consemnate în 2012. Aici, locuinţele s-au scumpit cu 23,6% în ultimul an. Pe locul al doilea se situează Dubaiul, cu un avans de 19%. Creşteri de peste 10% au fost înregistrate şi de următoarele patru clasate: Brazilia (13,7%), Turcia (10,5%), Rusia (10,2%) şi Austria (10,2%). Şi Statele Unite ale Americii (SUA) se înscriu în topul majorărilor de preţ, cu un avans anual de 7,3%, aceasta fiind cea mai mare creştere consemnată din 2006 încoace. „Dacă zona euro, după ce a intrat în cea de-a doua recesiune în patru ani, este norul care întunecă piaţa rezidenţială globală, Statele Unite ale Americii oferă o rază de lumină. Totuşi, politica strictă de creditare încă poate reduce viteza şi amploarea creşterii în 2013”, se arată în raportul citat.

Ca previziune pentru anul în curs, reprezentanţii Knight Frank anticipează că evoluţia preţurilor locuinţelor nu va fi cu mult diferită faţă de 2012; Europa prezintă în continuare cel mai mare risc de a frâna evoluţia pieţei.

Sursa:Imobiliare.ro

-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *